Niagara Falls State Park

August 9, 2017

Chazen assisted the Office of Parks, Recreation and Historic Preservation in developing a re-imagined parkland design and construction documents for a new 5-acre landscape entrance to Niagara Falls State Park and the main Visitor Center. Key elements of the project include the creation of large sweeping walkways that lead from the City of Niagara Falls into the Park and opening views from the streetscape toward the Visitor Center. Stately stone walls were incorporated to guide visitors though the landscape toward a broad welcome plaza that encourages informal gathering and photographic opportunities for guests as they arrive at the Park. Large granite walls and iconic bronze medallions create a portal from this landscape into the Visitor Center. The project design created a landscape setting that allows for open views and intimate seating areas along the new pathways. Short term bus parking and pedestrian circulation from this area were carefully concealed and integrated into the new circulation system. Due to the relatively historic nature of the park, the design vocabulary was selected to blend with notable architectural elements, granite walls and lighting. Sustainable practices were utilized for this project including rain gardens, porous paving and native planting materials.